What's in a name

WHAT'S

IN A NAME?

What's in a name?

Misschien wel het allerleukste aan zwanger zijn… Het kiezen van de perfecte naam voor jullie baby!


Je wil natuurlijk op zoek naar die ene originele, leuke, mooie naam die perfect past bij jullie. Wat een uitdaging. Let zeker op volgende dingen:


1. Een beetje afhankelijk of je vaak over de grens gaat, maar het kan interessant zijn om even te bedenken hoe je naam in een andere taal zal worden uitgesproken. En of de naam in een andere taal geen vervelende betekenis heeft.


2. Houd er rekening mee dat de naam -die je misschien nu heel schattig vindt voor je kleine baby- ook nog leuk is als hij/zij straks volwassen is.


3. Wacht niet te lang met het zoeken van jullie babynaam! Het duurt misschien wel een hele poos voordat jullie een naam hebben gevonden die jullie allebei leuk vinden. En dan heb je ook nog wat tijd om aan de naam van jullie baby te wennen, voor hij/zij geboren wordt.


4. Check de betekenis van de naam. De meeste namen hebben wel een betekenis, die vaak gebaseerd is op een historische of religieuze achtergrond. Je kan dit online gemakkelijk opzoeken, en zo voorkom je dat jullie een naam uitkiezen met een betekenis die helemaal niet past bij jullie.


5. Zorg dat je ook de afgekorte versies van je babynaam leuk vindt. Ben je bijvoorbeeld helemaal fan van Alexander maar niet van Alex, of Lex, of Xander, …? Dan kies je misschien toch beter voor andere naam.


6. Kies niet voor ingewikkelde spelling van de naam, of moeilijk uit te spreken namen. Als je kindje in de klas telkens zijn naam moet spellen, dat is vast geen pretje! Ga liever voor namen die je gemakkelijk kan schrijven en uitspreken.


7. Probeer je favoriete naam ook even uit te spreken met de achternaam erbij. Klinkt dit goed? Is het gemakkelijk uit te spreken? Zorg ook dat je voornaam met de achternaam geen jammerlijke woordcombinatie wordt, zoals Peter Selie of Klaar Wakker.


8. Bewust of onbewust zal je je ook laten beïnvloeden door de laatste trends. Namen die jullie leuk vinden hebben jullie misschien onbewust al vaak ergens gehoord. Online kan je opzoeken hoe vaak je favoriete naam het afgelopen jaar gekozen werd, en dus ook zien hoe populair de naam is. Als het om een super populaire naam gaat, kan je even afwegen of hij/zij misschien later steeds Emma K. of Noah 2 genoemd zal worden…


9. Als kleine aanvulling op puntje 7, check ook even de voorletter(s) met je achternaam. Dit kan soms ook een gekke combinatie opleveren, die niet zo leuk is! Denk bijvoorbeeld aan P. Enis, W.C. Pot, … Dit doe je je kindje liever niet aan.


10. Zorg ervoor dat jullie allebei de naam voor je kindje leuk vinden. Je zal de naam van je kindje nog zijn/haar hele leven horen en gebruiken. Zorg dus zeker dat jullie er allebei achter staan, en niet één van beiden zich schikt met een naam waar je je niet helemaal goed bij voelt.